Она на што граѓаните треба да обратат внимание кога станува збор за многу високите температури, е и на многу високиот УВ индекс, за што обично се дава портокалово предупредување.

Кога има вакви топлотни бранови се советуваат сите, особено хроничните п ациенти, да не излегуваат надвор во врелите денови од 10 до 17 часот без итна потреба и редовно да ја земаат пропишаната терапија.

На оние кои работат во градежништвото им се препорачува да внесуваат доволно течности, како и на сите останати, а најдобра е обичната вода. Телото само најдобро си утврдува колку течност му е потребно.

Што се однесува до храната, се препорачува лесна сезонска храна полна со овошје и зеленчук. Лесни супи и чорби, салати од свеж зеленчук и овошје, пилешко и риба, пишува НМД.мк

За оние кои треба да излегуваат во текот на денот, се советува да носат светла и слоевита облека од природни материјали (памук, лен), да ја заштитат главата со капче или шешир и очила за сонце.

Задолжително треба да носат шише со вода и изложените делови од телото, како што се лицето и рацете, да се мачкаат со крем за сончење кој содржи заштитен фактор.

За време на големи горештини треба да се избегнуваат ал-кохолни пијалаци и прекумерно внесување на кофеин и шеќер. Се советува храната да се јаде во помали оброци и почесто. Туширањето или бањањето треба да биде со разладена вода.

Посебно внимание треба да се посвети на расипливата храна од протеинско потекло како што се: месо, јајца, риба, млеко и млечни производи.

Покрај правилното складирање на храната, термичката обработка и темелното миење на овошјето и зеленчукот, тру-ење со храна ќе се спречи со често миење раце и соодветна хигиена на вашите садови и прибор, особено на даските за сечење месо.

Повеќето микроорганизми во храната брзо се размножуваат на температури помеѓу 5 и 60 степени Целзиусови, па затоа е важно да се загрее храната што е можно побрзо на температура повисока од 60 или да се излади на температура пониска од 5 степени.

Неопходно е да се земат во предвид превентивните мерки за заштита, кои можат да се сведат на правилото на “четири И” (измиј, излади, испечи и издвој). Примената на правилото „четири И“ може значително да ги намали ризиците по здравјето и ова правило треба да се донесе и да се примени во пракса, пишува НМД.мк

Правилото „четири И“ подразбира да се „измијат“ темелно сите купени свежи намирници, но не само на храната, туку потребно е и темелно да се измијат рацете, како и садовите и целиот прибор со кој ќе се приготвува јадењето.

Понатаму, потребно е да се „изладат“ намирниците кои нема веднаш да се кон-сумираат или готовата храна, па затоа треба да се чуваат на температура од 3 до 5 степени Целзиусови.

Едно од правилата на „4 И“ е „испечи“, што всушност значи храната термички да се обработи, а ова особено важи за месото, месото од живина и слични производи, бидејќи на температура повисока од 60 степени се униш-туваат повеќето бактерии.

И на крај, „издвојте“ ги намирниците, односно селектирајте ги според различниот хигиенски статус (свежото месо од готовото јадење или свежиот зеленчук).



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.