Категорија: Колумни
Колумни 17.11.23 | 09:12

Мистификација за подобар лов во матно

Петар Поп-Арсов Претседавањето со една меѓународна организација, особено организација каква што е ОБСЕ, претставува сериозна чест за секоја држава. Можеби за големите...

Колумни 15.11.23 | 16:31

Премиерот во посета на Специјалната болница „Бардовци“

Ламбе Арнаудов Едно рано утро, премиерот на државава и земјава, која ја наследил од татка си, и затоа ниту знае како ѝ е името ниту пак го спомнува, А зошто да го знае? Доволно...

Колумни 09.11.23 | 09:28

Страв од паметење…

Васко Шутаров (…и едно интимно колекционирање спомени) Веќе со години, првата недела од ноември ми носи интензивни спомени, а  знам и зошто! Задушница, па роденденот...

Колумни 08.11.23 | 13:05

Музејот на дивата градба

Петар Поп-Арсов Каде е сега концептот „Едно општество за сите“? Се загуби некаде на границите на Голема Албанија кои ја параат Македонија според желбите на нејзините...

Колумни 31.10.23 | 14:14

Морковот е нивен, стапот си е наш!

Петар Поп-Арсов Ред е да кажеме збор-два за посетата на Урсула на Скопје. Да напишеме неколку реченици за средбите со нејзините домаќини Стево и Димитар. Не е во ред да...

Колумни 30.10.23 | 09:57

Мислителот против насилниците

Ламбе Арнаудов Денешнава колумна ќе ја започнам доста необично. Ќе ви поставам, драги читатели една загатка што сум ја слушнал од мојот покоен дедо, која се однесува...

Колумни 25.10.23 | 14:08

Предверемени не сакаат, навремени не даваат!

Петар Поп-Арсов Тешко се живее со влада која нема поддршка од народот! Уште потешко се функционира со влада која е свесна за својот одамна изминат рок на траење. Тешко...

Колумни 18.10.23 | 09:57

Паметење, сеќавање и слични важни работи

Васко Шутаров (кон изложбата „Лица на револуцијата  1893-1934“) Природата памети! И животните паметат – и оние за кои се грижиме и живеат покрај нас и оние кои се далеку...

Колумни 11.10.23 | 10:23

Светците на светлината веќе маршираат низ Македонија

Ламбе Арнаудов „Македонскиот специјалитет“ почнат од Зоран Заев и неговата орда, во продолжение од кретени, дебили и катастрофичари предводени од неговиот глупав...

Колумни 05.10.23 | 19:35

Што тука не е јасно?

Петар Поп-Арсов „Европа да не дозволи во 21. век повторно руските интереси на Балканот да бидат реалност и да се случи асимилација на македонскиот народ“. Што тука не...

Колумни 02.10.23 | 09:47

КРЕВКО. КРЕПКО. АНТИКРЕВКО.

Васко Шутаров Еден скорешен разговор со мој близок пријател ме поттикнува да се навратам на еден од најистакнатите умови на денешницата, а според „Тајмс“ тоа е американско-либанскиот...

Колумни 30.09.23 | 15:22

Европскиот консензус пандан за едноумие

Повеќе од триесет години живеејќи во плурализам и демократија, со право го осудуваме времето на едноумието, несвесни дека полека но сигурно навлегуваме во едно сурогат...

Колумни 26.09.23 | 14:15

Кој го пали Косово?

Петар Поп-Арсов Да, кој го пали Косово… и зошто? На кого му одат во прилог случувањата од неделата на 24 септември? Кој ја опреми и вооружи групата која што го предизвика...

Колумни 15.09.23 | 13:51

Треба ли?

Петар Поп-Арсов Бугарија ќе отвора школо на бугарски јазик во Голо Брдо?! Бугарија ќе врши асимилација на Македонците во Албанија! Така беше протолкувана посетата на...

Колумни 15.09.23 | 12:14

Македонскиот од по последниот круг од пеколот

Васко Шутаров Кратка историја на пеколот Кога сакаме да си го претставиме пеколот, најчесто се повикуваме на веќе длабоко врежани записи и слики кои религијата, културата...

Колумни 15.09.23 | 10:40

Човеку, со Македонија си се, без Македонија си ништо!

Ламбе Арнаудов Постои линија зад која трпението престанува да биде врлина. Денес, ако седнам да пишувам и ги набројувам причините што ја пречекориле линијата, заради...

Колумни 05.09.23 | 20:12

Мечка страв, Ковачевски не го страв!

Петар Поп Арсов Што ново да се каже во овој момент, а да не биде повторување на се што беше претходно кажано за случувањата на Онкологија?! Што умно да се каже и дополни...

Колумни 01.09.23 | 12:09

Џубокс од музички желби! Устав?! И, избори веднаш!

Васко Шутаров Винтиџот или оновременското кое новото време не само што не го покорило, туку само му додало вредност на добро созреано старо вино, денес станува повторно...

Колумни 30.08.23 | 12:48

Почна чистилиштето за предавниците на Македонија!

Ламбе Арнаудов Било што да започнеш во животот треба прво, добро да процениш на чија страна си. Особено е важна проценката кога влогот е многу голем, како што е твојот...

Колумни 29.08.23 | 16:38

Избори за спас од нефункционалната идиократија

Петар Поп-Арсов И, повторно Макрон! Брутално отворен, реален и искрен! Себичен и во одбрана на францускиот интерес! Негативен за нас, но гледано од француски аспект, со...