Промената на вкусот на храната најчесто се поврзува со коронавирусот во последната година, како еден од симптомите. Сепак, не само коронавирусот го предизвикува овој феномен. Телото се обидува да ни каже многу на овој начин.
Сепак, лекарите се внимателни ако пациентот се жали дека неговата храна има различен вкус, сосема оправдано.
Според д-р Рејчел Кеј од универзитетот Рутгерс, промената поврзана со чувството за вкус може да биде предизвикана од многу работи.
– „Можно е да постои основен невролошки проблем, пред сè нервите кои го контролираат чувството за вкус“, изјави д-р Кеј за „Лајвстронг“.
Овие фактори можат да го намалат чувството за вкус, кое се нарекува хипогеузија, целосно да го одземат, односно агеузијата, или да предизвикаат поинаков вкус на храна и пијалок, односно дисгезија.
Постојат неколку можни објаснувања за ненадејната промена на искуството за вкус. Иако ова може да ви помогне да ја разберете причината, важно е да го посетите вашиот лекар за да можете да го решите проблемот и да го лекувате.
Јадевте или пиевте нешто премногу топло
Се чини едноставно да е вистина, но ако сте јаделе или сте испиле нешто топло, тоа може привремено да ви стане чудно за вкусот на храната што би ја изеле малку подоцна.
„За среќа, ова е обично привремен проблем“, вели д-р Кеј.
Имате настинка или алергија
Назална конгестија како резултат на инфекција со вируси и бактерии или алергии може да го отежни искуството на вкусот.
„Кога ќе се разболиме, сетилото за мирис исчезнува, а тоа е поврзано со чувството за вкус“, вели ринолог и ендоскопски хирург д-р Ентони Дел Сињоре.
Штом вирусот го напушти вашето тело или алергијата се смири, веројатно повторно ќе уживате во вкусот на храната.
Имате полип во носот
Понекогаш назалните полипи можат да се појават во носот, односно израстоци во носните шуплини кои се со поголема веројатност да се појават во 30-тите или 40-тите години. Но, не грижете се, тие генерално не се опасни. Сепак, полипите можат да влијаат на мирисот, а тоа може да влијае на вкусот.
Користите нови лекови
Одредени лекови можат да влијаат на чувството за вкус, да го променат или да предизвикаат целосно губење. Оваа група најчесто вклучува лекови за тироидната жлезда и одредени АКЕ инхибитори на висок крвен притисок, антифунгални и хемотерапевтски лекови.
Ако започнете да користите нов лек и забележите ненадејна промена поврзана со чувството за вкус, кажете му на вашиот лекар.
Недостаток на хранливи материи
Недостаток на одредени хранливи материи, како цинк, може да влијае на вашето чувство за вкус.
Исто така, недостаток на витамин Б12, кој игра витална улога во работата на нервниот систем, може да влијае на вашите пупки за вкус.
Но, пред да одлучите да воведете додатоци во исхраната, прво консултирајте се со вашиот лекар за да бидете сигурни дека навистина имате недостаток и дека овој додаток е безбеден за вас. Вашиот лекар исто така ќе ви помогне да ја одредите точната доза.
Имате автоимуно нарушување
Автоимуната болест може да биде причина за промени поврзани со вкусот.
„Кај некои автоимуни болести постои намалено лачење на плунка, што доведува до сувост на устата, а тоа може да го намали чувството за вкус или променет вкус. Најчесто тоа е вкус на метал во устата “, вели д-р Дел Сињоре.
Покрај промената на вкусот, други симптоми на болеста вклучуваат сувост на очите или носот, расипување на забите, како последица на намалена плунка, стомачни тегоби и болки во зглобовите или мускулите.
Одредени невролошки состојби
„Секоја невролошка состојба што влијае на нервите во мозокот може да влијае на вкусот“, вели д-р Кеј.
Преземено од Порта.мк
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.