Во многубројни намирници кои секојдневно ги консумираме, пронајдена е исклучително токсична хемикалија одговорна за настанување на ракот и на многу други заболувања.

Станува збор за супстанција под називот акриламид пронајдена во намирници како чипсот, помфритот, кафето и кексите разни производи од житарки.

До формирање на акриламид во ваквите намирници доаѓа како последица од хемиска реакција до која доаѓа со приготвување на наведените намирници на високи температури. Акриламидот е најлесно да се препознае по кафената боја која се формира при пржењето или печењето на намирниците.

Најголеми количини акриламид се создаваат во намирници кои се богати со јаглени хидрати кои се изложуваат на температури повисоки од 120 степени Целзиусови, при услови на намалена влажност.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.