Белгиски слаткат е крунисан за најдобар готвач во светот од независна жири комисија, помагајќи и на Белгија да ја зацврсти репутацијата како производител на чоколадо од врвна класа.
На Пјер Марколини му беше доделена наградата организирана од „Ворлд слатки старс“, организација со седиште во Италија на готвачи од традиционалните земји за правење пецива и чоколади, како што се Франција, Швајцарија, како и Јапонија и пошироко.
Познат по неговиот минималистички стил, чоколадите на Марколини станаа луксузни подароци, спакувани во кутии се продаваат за повеќе од 100 евра, бидејќи им даде софистицирана предност на неговите слатки, колачи, макарони и бонбони.
Отвори продавници од Германија до Кина, кои наликуваат на бутици од висока класа.
Со оглед на наградата оваа недела, Марколини за Ројтерс рече дека гледа на тоа како оправдување на неговиот „луд проект насочен кон реновирање, трансформација, промена, модернизација на светот на пецивата и светот на чоколадото“.
56-годишниот Марколини, кој е роден во белгискиот град Шарлероа го основал својот прв бизнис во Брисел пред 25 години, исто така рече дека се надева дека чоколадото може да ги утеши луѓето за време на пандемијата на коронавирусите.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.