Немата ронка знаење, но имате желба да месите кифлички? Го имаме вистинскиот рецепт за вас.
Кифлички за почетници
Потребни состојки:
– 500 гр. меко брашно
– 240 гр. младо сирење
– 2 јајца
– 100 мл масло
– 2 лаж. сол
– 1,5 кесичка пециво
– 1 жолчка
– 1 лаж масло
Начин на подготовка:
1. Во вангла измешајте ги јајцата, солта, млекото, маслото додадете го сирењето а потоа со матење со миксерот со перки за тесто и со додавање на брашно и прашок за пециво, замесете го тестото.
2. Тестото поделете го на четири дела. Секоја топка растегнете ја со сукало на површина со брашно, исечете ја на осум или повеќе триаголници (зависно од тоа дали сакате кифлите да бидат помали или поголеми) и завиткајте ги во кифли.
3. Наредете ги во подмачкана тавка или во тавка со хартија за печење, премачкајте ги со премаз кој е направен од жолчка со лажица масло, посипете со семки по желба, посолете по желба и печете на 200 степени.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.