Брашното се просејува заедно со прашокот за пециво и се прави кладенче.

Во него се додаваат солта, маслото и млака вода и се замесува меко тесто.

Од тестото се прави погача, а внатре се става паричка за среќа.

Погачата се боцка на неколку места со вилушка, се мачка со масло и се става во подмачкан сад за печење.

Се пече во рерна на умерена температура додека не добие златно кафена кора.

Откако ќе се извади од рерна, погачата се прска со малку студена вода и се покрива со крпа, за да омекне.

Состојки:

700 гр брашно тип 750

50 мл масло

1,5 кафена лажичка сол

1 прашок за пециво



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.