За крајот на годината решивме да ја споиме омилената торта и коктел во еден незаборавен десерт и со него да „наздравиме“ на 2019 година!
Состојки:
200 грама мелена плазма
100 грама путер
500 грама маскарпоне
25 грама шеќер во прав
50 мл. џин
1 лажиче исцеден сок од лимон или лимета
кора од лимон или лимета
100 грама бело чоколадо
300 мл. блага павлака (шлаг)
Подготовка:
1. Измешајте ја плазмата со растопениот путер. Оваа смеса натапкајте ја во калап за торта и ставете ја во фрижидер да се стегне.
2. Измештајте го маскарпонето, шеќерот, џинот, исцедениот сок и кората од лимон или лимета.
3. На пареа стопете го белото чоколадо и потоа оставете го две минути да се олади пред да го додадете во сметата со маскарпоне.
4. Во посебен сад изматете шлаг и потоа додадете го во сместата од сирење и чоколадо.
5. Оваа смеса прелијте ја преку тестото од плазма и путер и вратете ја тортата во фрижидер најмалку шест часа, а идеално би било да остане преку цела ноќ.
6. Послужете со омилениот коктел.
Наздравје и Среќна Нова 2019 година!
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.