Почина Будимирка Буда Младеновиќ, личниот готвач на Јосип Броз Тито. Таа е жена херој, но и жртва. Животот го минала во четирите ѕида од кујната на хотелот „Сопоќани“ кај Нови Пазар, 60 години работела во две смени и никогаш не барала поголема плата.
Тито уживаше во нејзните специјалитети, занаетот го научи од Ерзебет, готвачот на Моше Пијаде, се подготвуваше за високи гости и амбасадори кои доаѓаа во нејзината татковина и не се согласи да стане лична готвачка на еден од нив… Работеше речиси до последниот ден.
Со задоволство го подготвуваше омилениот рецепт на Тито-загорски Штрукли
Еве го рецептот
За тестото:
250 гр меко брашно,
малку сол,
Јајце,
100 мл млака вода,
лажица масло.
За фил:
500 гр урда,
Јајце
100 мл кисела павлака,
За прелив:
250 мл неутрална павлака
ПОДГОТОВКА:
Во сад за матење сипете брашно и сол, додадете јајце, вода, лажица масло и замесете тесто. Покријте со најлонска фолија и оставете да отстои половина час на собна температура. Измешајте ги сите состојки за филот – сирењето, јајцето и павлаката – а потоа посолете по вкус.
Намачкајте ја чаршавот, посипете со многу брашно, префрлете го стареното тесто и малку размачкајте со рацете. Одозгора посипете со брашно, па со сукало развлечете го тестото во почетниот правоаголник. Потоа повлечете ги рацете под тестото и повлечете ги кон себе од сите страни додека не се оформи поголем правоаголник. Нанесете го филот на третина од долгата страна, завиткајте го со чаршав и исечете го на перници со големина од 5 до 7 сантиметри.
Во поголемо тенџере зовријте вода со малку сол, кога ќе зоврие спуштете ги штруклите, па варете околу 10 минути. Извадете ги со решетка, цврсто наредете ги во мало тавче и прелијте ги со павлаката и со малку вода во која се варени да киснат. Се пече на 200 степени околу 30-40 минути
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.