Со полн кремаст вкус на кокос!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
300 г мелени бисквити
200 г темно, квалитетно чоколадо, мелено или ситно рендано
100 мл млеко
ЗА ФИЛ:
500 мл млеко
80 г пченичен гриз
100 г шеќер
200 г кокос
ГЛАЗУРА:
100 мл слатка павлака
100 г црно чоколадо
40 г путер
ПОСТАПКА:
Се мешаат мелените бисквити и меленото чоколадо, па се прелеваат со млеко.
Се меша, а добиената смеса за кора се натапкува во тепсија 30х22 см обложена со хартија за печиња. Се израмнува да биде рамномерно.
Половина литар млеко со 100 г шеќер и 70 г пченичен гриз се мешаат со жица за матење, па се ставаат на оган и се готви со постојано мешање додека да згусне.
Во врелиот гриз се додава кокосот, се меша и се нанесува рамномерно врз кората. Се става во фрижидер или замрзнувач да излади.
Слатката павлака се загрева со чоколадото искршено на коцки и се меша додека тоа да се стопи, па потоа се додава 40 г путер и се прелива како глазура.
Деталите за приготвување погледнете ги во видеото:
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.