Ова бил омилениот колач на Тито и затоа на некои места не е само претседателски колач, туку ќе го најдете и како Титов колач:
4 жолчки
200 г шеќер
5 лажици ладно кафе
100 г мелени ореви
5 лажици брашно
3 лажици масло
1 прашок за печиво
шлаг од 5 белки
ЗА ФИЛ 1:
400 мл млеко
5 лажици брашно
2 жолчки
ЗА ФИЛ 2:
230 г путер
10 лажици шеќер
100 г растопено чоколадо за готвење
1 ванилин шеќер (или екстракт)
ПОСТАПКА:
Одвојте ги белките од жолчките. Во белките додадете 100 г шеќер и измиксајте со миксер во цврст снег.
Во жолчките додадете исто така 100 г шеќер и миксајте. Потоа додадете 5 лажици ладно кафе, 100 г ореви, 5 лажици брашно, 3 лажици масло, 1 прашок за печиво и смесата од белки.
Мешајте полека со лажица за да остане смесата воздушеста. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 минути (плех со димензии 32х23х5)
Фил 1: Во 400 мл млеко додадете 5 лажици брашно и 2 жолчки и гответе со постојано мешање додека да згусне. Оставете целосно да излади.
Фил2: во 230 г путер на собна температура додадете 10 лажици шеќер, 100 г топено чоколадо и 1 ванилин шеќер. Пенасто изматете и спојте го со првиот фил.
Врз изладениот колач нанесете го филот и одозгора премачкајте со шлаг пена.
*на крај во останува една белка, таа можете да ја искористите за појадок или нешто друго.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.