Форум: Неопходни се одржливи земјоделски иновации за справување со климатските промени
Скопје, 9 ноември 2021 (МИА) – Земјоделството е еден од најранливите сектори и трпи големо влијание од климатските промени. Неопходни се иновативни решенија од млади земјоделци и студенти кои би прераснале од идеа во конкретни стартап бизниси со цел негово севкупно подобрување, порачаа учесниците на форумот што го организира Земјоделскиот институт – Скопје во рамки на проектот „EIT Food Start-Up Awareness Event”.
Како што беше речено, температурата во последните 100 години се зголемила за околу еден степен, а од 2011 до 2020 година за 1,9 степени во однос на периодот пред 1990 година. Одгледувањето храна во вакви услови е голем предизвик и закана да се намали квалитетот и квантитетот на производство. Затоа, како никогаш досега, одржливите земјоделски иновации за справување со климатските промени се повеќе неопходни.
Директорот на Земјоделскиот институт, Виктор Ѓамовски оцени дека земјоделството е во центарот на климатската криза и поради неговата ранливост и како извор на емисија на стакленичките гасови, но може да биде и решение.
Топлотните бранови, разорните шумски пожари, продолжените сушни периоди, ветриштата, бурите и поплавите станаа нова нормалност. Климатските промени и екстремните временски услови ги загрозуваат еко системите и безбедноста на храна кога глобалната побарувачка на храна расте. Земјоделството е во центарот на климатската криза, и поради неговата ранливост и како извор на емисијата на стакленички гасови, но може и да е решение за животната средина преку враќање на јаглеродот во почвата. Почвата има значителен потенцијал за складирање на јаглеродот и за ублажување на ефектите од климатските промени. Тоа значи дека климатските паметни земјоделски практики, може да бидат дел од решението. Дигиталните алатки веќе им помагаат на земјоделците.да развиваат што е можно поеколошко и поефикасно производство, рече Ѓамоски.
Според професорот Душко Мукаетов, нашата заложба е до 2030 година емисиите да се намалат за 51 отсто споредено со 1990 година или конкретно во земјоделството за околу 29 проценти.
Според многу ниското сценарио, до 2100 година би се движеле во некоја рамка до 1,5 степени со нешто пониско во планинскиот регион на југот, според средното сценарио над два степена, а со високото сценарио ситуацијата е многу црна. Во однос на врнежите, според првото сценарио ќе има мало зголемување, но тоа да не не радува зашто режимот и распоредот ќе биде многу лош, со второто сценарио намалувањето на врнежите е до 20 отсто или 30 отсто во летните месеци, а со третото високо сценарио ситуацијата е уште полоша, информира професорот.
Промени има и во однос на третиот параметар – должина на вегетацијата.
Според ниското сценарио вегетацијата ќе биде зголемена за 10 до 20 дена, а според високото е можно да се зголеми до 60 дена, напомена Мукаетов.
Петтата фаза на репортирање за климатските промени во светски рами укажува дека сме сведоци на нова геолошка епоха – антропоцен.
Форумот за адаптација кон климатските промени и можности за стартап бизниси во земјоделството ќе продолжи и утре, а се организира како дел од активностите во рамки на проектот „EIT Food Start-Up Awareness Event”. Проектот е финансиран од единицата на Европскиот институт за иновации и технологии (EIT Food) која, пак, е поддржанa од ЕУ.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.