Секторот за гастрономија кубури со работници. Готвачи, шанкери и келнери се бараат со месеци, но ги нема. Повеќето работници, кои останаа без плата за време на пандемијата, мигрирале во странство, велат сопствениците на ресторани. Дури го скратиле работното време додека ги покачувале платите, но дури и оваа мерка не работи, велат тие.

„Платите се високи, распоредот е флексибилен, има слободни денови. Готвач добива над 30.000 денари плата. За келнер се плаќа над 18.000 денари за осум часа работа. „Ние баравме тимови веќе три месеци пред Рамазан, но ги нема“, нагласи Селаудин Исмаили, сопственик на ресторанот.

Од Стопанската комора на северозападна Македонија велат дека државата треба повеќе да го стимулира овој сектор, особено во областа на даноците.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.